
Resepi : Rima
Sumber: Hana
Bahan-bahan
- 250g butter - suhu bilik
- 250g gula pasir - hana buh 210g je (*akak letak 200 gm jek)
- 4 biji telur size M
- 1 1/2 sk parutan kulit oren (akak letak 1 1/2 sudu besar)
- 250g tepung naik sendiri (jika menggunakan tepung gandum + 1sk baking powder)
- 85ml jus oren
- 125g gula aising
- 5 sk jus oren

- Panaskan oven 170C. Sapu loyang 22cm dengan butter keliling. dan alas loyang dengan baking paper.
- Pukul mentega dan gula hingga berkrim selama 4-5minit. Pecahkan telur, masukkan satu per satu. Masukkan parutan kulit oren. Pukul lagi hingga kembang.
- Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan jus oren.
- Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 45-50min. Cucuk sebelum keluarkan dari oven. Jika kek belum masak dan permukaannya sudah keperangan, letakkan aluminium foil di atas kek supaya kek tidak hangus dan teruskan membakar.
- Sejukkan kek sebentar di dalam loyang di atas wire rack. Kemudian baru sisipkan.
- Untuk membuat aising, campurkan gula aising dan jus oren ke dalam mangkuk dan kacau sehingga berkrim. Curahkan ke atas kek tadi dan boleh la dipotong dan dinikmati.
No comments:
Post a Comment