
Resepi Epok-epok pusing @ Karipap Pusing
sumber ; resepi emak Epok-Epok Pusing (mummyalyssa.blogspot.com)
Bahan A (Doh Minyak)
150 g tepung gandum
12 sb minyak makan (dipanaskan)
Bahan B (Doh Biasa)
250g tepung gandum
6 sb minyak makan (dipanaskan)
sedikit garam
air secukupnya
* mak bilang minyak yang dipanaskan tu untuk dapatkan epok-epok yang garing..
Cara membuatnya :
- Bahan A di gaul sebati hingga boleh dikepal bulatkan . Kite dapat dalam 10 biji.
- Bahan B di adun hingga sebati , pon sama kite dapat dalam 10 biji.doh ini bulatnya besar sikit dari doh A.
- Gambar 1 - bulat -bulat macam dalam gambar tu
- Gambar 2- balutkan doh A ke dalam doh B, buat hingga habis
- Gambar 3- Canaikan doh yang sudah disatukan tadi hingga nipis, agak-agak supaya tak nipis sangat dan tak tebal.
- Gambar 4- kemudiannya dibelah tengah dengan pisau tapi jgn sampai putus, lihat gambar.bolehlah dilgulung dari belahan kanan hingga habis gulungan ke sebelah kiri.
- Gambar 5- doh akan jadi macam dlm gambar lalu dicanaikan lagi hingga nipis dan ia akan jadi memanjang.
- Gambar 6-setelah itu digulung kemas hingga seperti gambar
- Gambar 7 - gulungan epok2 tadi bolehlah dibelah* kite belah sebanyak 3 belahan , seperti dalam gambar..
- Gambar 8- kemudian dicanai untuk diisikan inti dan dikelim kemas-kemas..
- Gambar 9- epok2epok yang siap bolehlah digoreng hingga masak.

Bahan untuk Inti :
*bawang besar
*bawang putih
*rempah kari
*ikan bilis
ubi kentang
garam
gula
air
daun sop & daun bawang
Caranya:
- Tumiskan bahan blender (bertanda *) hingga naik bau wangi.
- Masukkan ubi kentang dan masukan sedikit air untuk cepat melembutkan ubi kentang.
- Perasakan dengan garam dan gula. Biar masak hingga ubi lembut.Tabur daun sup & bawang last sekali.Siap untuk diintikan.