Resepi Kek Keju Chiffon ~ Dayang Jack

- 90 g cream cheese
- 50 g butter
- 80 ml susu segar
- 2 sb jus oren
- 100 g tepung gandum
- 5 biji kuning telur gred A
Bahan B :
- 5 biji putih telur gred A
- secubit garam
- 100 g gula kastor
- 1/4 sk krim tartar
- Panaskan oven pd suhu 150-160C.
- Bahan A (kecuali tepung dan telur) disatukan sekali di dalam periuk dan dicairkan hingga sebati dgn menggunakan whisk. Masak dgn kaedah double boil(sediakan kuali / periuk leper yg berisi air. Dan kemudian letakkan periuk yg berisi bahan-bahan A tadi di atasnya dan panaskan dengan api perlahan). Setelah masak, sejukkan sebentar.
- Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga rata.
- Masukkan kuning telur dan kacau lagi secara perlahan-lahan hingga adunan betul2 sebati dan tak bergentel. (masih menggunakan whisk)
- Bahan B : Pukul putih telur hingga berbuih dan barulah dimasukkan garam, krim tartar dan gula sedikit demi sedikit. Putar hingga gebu dan bertanduk. Jangan sampai overbeat.
- Satukan bahan B dgn bahan A tadi. Ratakan secara kaup balik dengan menggunakan rubber spatula.
- Masukkan adunan ke dalam loyang chiffon berukuran 22 cm (tak perlu disapu mentega) dan goyangkan sedikit loyang tersebut supaya adunannya sekata.
- Bakarlah selama 50 minit atau sehingga kek masak keperangan. (kite bakar suhu 160'c)
- Setelah masak, terus keluarkan dari oven dan terbalikkan loyang dan letak atas redai kek. Sejukkan terlebih dahulu sebelum dikeluarkan dari loyang. Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment