.
BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram kue teow, cuci dan toskan
5 biji bawang merah, hiris halus
3 ulas bawang putih, cincang halus
1 genggam isi kerang
2 genggam taugeh, cuci dan toskan
10 pokok kuchai, kerat pendek
2 biji telur, dipukul sedikit
1 camca besar cili kisar
1 camca besar sos tiram
1 camca besar kicap pekat
3 camca besar kicap manis
Sos ikan secukupnya
Hirisan cili merah sebagai hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panasonic sedikit minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang merah, bawang putih dan cili kisar hingga harum, masukkan sos tiram dan kerang, kacau rata. Tolak ketepi kuali, masukkan telur dan biar sedikit mengeras. Kacau hingga hancur dan gaul rata2.
- Masukkan kicap pekat, kicap manis dan sedikit sos ikan. Kacau dan masukkan kue teow, gaul rata. Tambah taugeh dan kuchai, kacau hingga semua mesra, jika nak warna lagi gelap, tambah sedikit lagi kicap pekat. Masak sekejap dan rasa, jika kurang masin, renjiskan sedikit sos ikan. Angkat dan alih dalam bekas sesuai, tabur hirisan cili sebelum dihidangkan...