
Laksa (ikut suka banyak mana nak di makan)
Bahan A
- 4 ekor tenggiri - rebus amek isi
- 1 ekor ikan parang - rebus amek isi
- 1 kilo udang hidup - rebus guna air ikan
- sedikit belacan
Bahan B
- 40 biji bawang kecil
- 15 biji bawang putih
- 16 batang serai
- 1 inchi halia yang gemuk
- 2 inci lengkuas
- 1 paket kerisik
- 3 bungkus rempah kari ikan
- 4 kotak santan
- 10 keping asam keping
- garam
- sedikit gula melaka
- sedikit ikan kering kurau - bakar dan blend
- taugeh mentah
- timun hiris bulat kemudian hiris panjang
- bawang besar hiris bulat
- daun selasih, kesum - hiris
- sambal belacan
- limau kasturi
Caranya Pula :-
- Panaskan minyak
- Tumis bahan B
- Masukkan bahan A
- Selepas itu masukkan pula rempah kari
- Seterusnya masukkan santan , air agak2
- Rasakan hingga sedap dengan garam dan gula melaka
- Juga ikan kurau masin
- Elok pekat padam api
- Tuangkan atas laksa dan hiaskan dengan hiasan di atas
- Hidangkanlah
No comments:
Post a Comment