
Bahan :
500gm tepung roti
95gm gula kastor
1 camt garam
14gm (4 1/2 camt) yis
50gm mentega/marjerin
45gm shortening/minyak sayur
2 camt susu pekat manis
1 biji telur
210gm air
Hiasan :
16 biji hot dog/sosej
serbuk kulit kayu manis
serbuk kari
mayonnaise
daun bawang - dipotong halus
susu sejat/egg wash - untuk sapuan
cara:
- masukkan semua bahan ke dalam breadmaker dan tekankan untuk setting dough
- tunggu sehingga lebih kurang 1 1/2 jam bergantung pada jenis BM masing2
- setelah siap keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
- tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
- kemudian bentukkan menjadi bulat yang besar dan rehatkan selama 15 min
- potongkan doh menjadi 16 bahagian dengan satu seberat 60gm
- ambil satu doh tadi dan bentukkan menjadi bulat dan lakukan sehingga habis
- rehatkan sekejap selama 10 min
- ambil satu doh dan canaikan menjadi bentuk rectangular
- kemudian ambil satu hot dog dan letakkan di tengah2 doh tadi
- potong di setiap kiri dan kanan sebanyak 5 potongan (lihat cara di sini)
- lipatkan berselang-seli dan tekankan sedikit dipenghujung lipatan supaya ianya tidak terbuka
- lakukan sehingga habis dan susunkan ke atas loyang yang telah digriskan terlebih dahulu
- biarkan doh naik dua kali ganda selama 45 min ke 1 jam
- jika berada di negara 4 musim bolehlah di letakkan loyang tadi di dalam oven dan letakkan dua cawan air panas (tidak perlu ON kan oven)
- sementara itu bolehlah dicampurkan serbuk kari dan serbuk kulit kayu manis
- gaulkan rata dan ketepikan
- setelah itu sapukan permukaan doh dengan susu sejat/egg wash, taburkan campuran serbuk tadi, pipekan mayonnaise dan taburkan dengan daun bawang
- bakar pada suhu 180C selama 15 min atau sehingga masak dan keperangan
No comments:
Post a Comment