Wednesday, May 12, 2010

LEMAK NENAS IKAN MASIN - secretdelicious.blogspot.com


1 packet ikan masin yg byk tulang tu (sha x tahu ape nama yea)
nenas ikut suka
5 biji cili padi - kisar
1 bwg merah - kisar
1 kotak santan pekat
serai - tumbuk
kunyit - kisar
garam sckupnya

tumis bhn kisar tanpa minyak yea.
masukkn santan n kacau sbati.
agak2 nk mdidih, masukkn ikan n nenas
taruh garam sckupnya... kacau shingga kuah mdidih.

No comments:

Post a Comment

Dengarkan Nasyid Ini

Tayangan Perdana HeHeHe

KETUK-KETUK RAMADHAN

Mee goreng simple dari Mat Gebu

P1290077
Salam pagi Khamis, hmm kecoh kan beberapa blog rakan2 blogger telah di "hack", apa2 pun pesan mat tukar password blog anda pada yang lebih selamat, gabungkan huruf dengan angka, yang tu biasa kan disyorkan oleh mereka2 yang pakar. Pagi ni hujan, jadi cuaca lembap, dengan mat gebu sekali lembap, macam boring jee kan. Tatau lah nak sarapan apa, biskut ada lah, nanti biskut, koo duduk diam2 yea, ada masa aku oterkan nkoo jadi benda lain. Hmm, lepas tu kan mat nak makan mi tapi nak rasa paling asli, jadi korek2 dalam peti sejuk, dah jumpa lah bahan2 ala kadar, orait..jomm kita goreng mi paling ringkas, atau orang kata mi bodo-bodo...Semak resipi ok..
BAHAN-BAHANNYA :-)
400 gram mi kuning, celur sekejap dalam air panas dan toskan
1 cawan hirisan nipis daging batang pinang*
1/2 inci halia, tumbuk halus*
2 ulas bawang putih, tumbuk halus*
1/2 camca teh lada hitam serbuk*(*disatukan dan perap 30 minit)
3 kelopak kobis cina, asing batang dan daun, hiris, cuci dan toskan
1 keping tauhu keras, goreng sekejap toskan
2 biji telur, pukul sedikit
1/3 cawan air
Sos ikan secukupnya
Secubit gula
2 biji cili merah*
2 ulas bawang putih*(*tumbuk halus)
2-3 titik minyak bijan (optional)
Hirisan cili merah/hijau, untuk hiasan
Sedikit daun ketumbar, untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, titiskan 2-3 titik minyak bijan (kalau guna). Tumis bahan tumbuk halus hingga harum, masukkan daging dan masak hingga daging kecut. Tuang air dan tambah tauhu juga hirisan batang kobis cina. Masak hingga pekat.
  2. Tolak ke tepi kuali dan masukkan telur, biar hingga telur mengeras dan kacau hancur. Tambah sos ikan dan secubit gula. Kacau rata. Masukkan mi dan gaul rata. Tambah daun kobis dan kacau lagi hingga rata.
  3. Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan cili merah/hijau dan daun ketumbar sebelum dihidangkan..

Kuah Puding

Kuah Puding

Kuah Puding Cornflour

Bahan-Bahan

1 tin susu cair
1 tin air
sedikit gula pasir
1 biji kuning telur di pukul dgn sedikit cornflour
esen vanila

Caranya

Semua di atas di satukan dalam periuk.

Nyalakan api yang sederhana dan kacau sampai cantik pekatnya

Popular Posts

chennai chukka chicken

Hyderabad Mutton Biryani

Butter Chicken

Cakar Ayam Syahmi

Cakar Ayam Syahmi

Bahan-bahan ( 8 keping )

  • 500gm ubi keledek
  • 3 sudu besar gula merah
  • Sedikit air

Cara-cara

  1. Parut ubi keledek kasar. Goreng dan toskan.
  2. Didihkan gula merah dengan air hingga pekat.
  3. Masukkan keledek tadi dan kacau hingga kering dan rata.
  4. Tekan dalam acuan bulat dan sejukkan.


Kerepek Bawang

Kerepek Bawang

Bahan-bahan ( 1 balang sederhana )

  • Untuk doh bawang:
  • 1 biji bawang besar ( diblender tanpa air )
  • 1 sudu besar serbuk udang kering
  • Tepung gandum secukupnya
  • Untuk doh margerine:
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 70gm margerine/mentega
  • Garam secukup rasa
  • Air secukupnya

Cara-cara

  1. Untuk doh bawang: Uli tepung dengan bawang blended + serbuk udang kering . Tambah tepung hingga adunan menjadi doh yang bulat. Bagi pada 3 bahagian.
  2. Untuk doh margerine : Uli semua bahan hingga menjadi doh yang bulat juga. Bahagi pada 3 bahagian.
  3. Canai doh bawang dan doh margerine berasingan.
  4. Letakkan doh bawang di atas doh margerine dan gulung.
  5. Bungkus dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk ( 2-3 jam)
  6. Img_0322
    Keluarkan dan hiris nipis2.
  7. Goreng dalam minyak penuh.

Kandi Kelapa - Syahmi

Kandi Kelapa   -  Syahmi

Bahan-bahan ( 15-20 kiub )

  • 1 biji kelapa parut ( yg putih shj )
  • 1 cawan susu cair ( sekadar menenggelamkan kelapa )
  • 1/2 cawan gula (ikut rasa masing2 )
  • 1 sudu besar mentega
  • pewarna / cooking chocolate

Cara-cara

  1. Masukkan kelapa parut, susucair, gula dan mentega dalam kuali dan kacau dengan api perlahan.
  2. Sebelum ia kering betul, bahagi pada 2 bahagian.
  3. Satu bahagian masukkan pewarna kuning dan satu bahagian masukkan cooking chocolate.
  4. Kacau berasingan hingga adunan kering dan tidak melekat pada kuali.
  5. Masukkan dalam loyang dan tekan bagi rata dan padat.
  6. Bila sejuk, boleh lah potong dan hidangkan.
  7. *Boleh buat berbagai2 warna tapi yang bewarna chocolate tu yg paling sedap :p

corn & coconut - syahmi

corn & coconut  -  syahmi

Bahan-bahan ( berapa orang makan pun boleh )

  • 2 cawan biji jagung
  • 3/4 cawan kelapa parut + garam
  • Gula perang (secukup rasa)

Cara-cara

  1. Kukus biji jagung selama 20 minit.
  2. Sementara itu, gaulkan kelapa + garam dengan gula perang.
  3. Setelah jagung masak, gaulkan dengan campuran kelapa dan gula tadi.
  4. Enak dimakan panas2.

SAGUN QUAKER OATS DAN KEKACANG REDAPPLE


Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • 90g madu/golden syrup
  • 90g quaker oatmeal
  • 50ml minyak jagung
  • 45g kelapa kering
  • 30g mentega tanpa garam
  • 30g susu tepung
  • 30g bijan
  • 30g kacang tanah goreng tanpa kulit
  • 25g walnut
  • 15g cornflakes
  • **Kacang tanah dan walnut dikisar kasar sementara cornflakes diramas sedikit

Cara-cara

  1. Atas api kecil,cairkan mentega dan masukkan minyak jagung serta madu/golden syrup.Tutup api dan sejukkan.
  2. Masukkan susu tepung dlm (1) sambil dikacau rata.Kemudian masukkan semua bahan kering yang lain.Gaul hingga rata
  3. Tuang adunan dlm dulang pembakar dan bakar selama 45min-1 jam dalam suhu 130C
  4. Kacau sagun setiap 15 minit.Bila rangup dan kering,bolehlah dikeluarkan daripada oven.

BERYANI AYAM

SOTONG GORENG TEPUNG - Posted by NINA aka SL





Bahan-bahan:
Sotong - bersihkan kemudian Tos airnya sampai kering
1 cawan tepung **
2 sudu besar tepung jagung**
1/2 tsp baking soda**
sedikit garam**
2 biji bawang putih. ketuk dan cincang halus**
1 biji telur + lada Sulah - di pukul

Cara membuatnya:
- satukan bahan yang bertanda **
- Golek-golekkan sotong dalam tepung. kemudian celup dalam telur.
- Kemudian angkat dan golek2kan semula kedalam tepung tadi hingga menyaluti seluruh bahagian sotong.
- Goreng dalam minyak banyak. angkat bila kekuningan.
- jangan goreng terlalu lama. ini akan mengakibatkan sotong menjadi liat.

EASY CHERRY NUT FUDGE - Mujahid Muslimah



Ingredients:

2 lbs - dipping bark chocolate
3 - whole eggs, well beaten
1 cup - candied cherries
1/2 cup - nuts, chopped


Method:

1. Melt chocolate in double boiler.
2. Add well beaten whole eggs, one at a time. Add cherries and nuts.
3. Place wax paper on cookie sheet.
4. Spread fudge in pan to desired thickness.
5. Let cool.
6. Cut into squares.



Cheesy Pakoras - Striving Muslimah

Simple & Yummy Cheese Pakora


Ingredients:
1Cup - Chedder Cheese (Grated)
1 Big - Onion (Chopped)
3/4 - Green Chili (Chopped)
Salt to taste
Pinch of testing Salt
Pinch of Black pepper
3Table Spoon - Plain flour
Pinch of Bakin Powder
Method:
1. Mix all the above ingredients together and add sufficient water to make a thick batter.
2. Heat oil in shallow fry pan.
3. Drop spoonfuls of batter into the oil ( it is better to use spoon then hand).
4. Fry the pakoras until golden in color.
5. When cooked, drain the excess oil on a sheet of brown paper or paper towels.


How to Make Chocolate Covered Oreos®

chocolate covered Oreos with mini molds

In this step by step tutorial you will learn how easy and fun it is to make your own chocolate covered Oreos®, using Mini Molds (such as the Bramble Berry Halloween Pumpkin Guest Size Mini Mold)

gather your supplies

Supplies You Will Need

Mini Mold
• Chocolate or Candy Wafers
• DoubleStuf Oreo® Cookies

Optional Items:
• White Chocolate
• Oil Based Candy Colorant
• Colored Candy Wafers
• Decorator Brush
• Silicone Spatula

melting the chocolate

Melt the Chocolate

In a Microwave Oven
Place coarsely chopped chocolate into a microwave safe bowl. Microwave for 30 seconds, then stir well. Continue to microwave for 15 second intervals, stirring well after each interval, until smooth.

In a Double Boiler
Place coarsely chopped chocolate in the double boiler over hot, not boiling, water. Stir until smooth.

Please note: For best results, do not overheat the chocolate, and avoid introducing moisture. Both these conditions will ruin the chocolate.

paint the design with white chocolate

Paint the Designs (optional)

Use your melted white chocolate as is, or color it using oil based candy colorants (do not use water based colorants), or use colored candy wafers.

Using a decorator brush, dab the white/colored chocolate into the mold designs. After filling each design, tap the mold onto the table to settle the chocolate, and remove any trapped air.

Tip: If you are making many chocolate covered Oreos®, you may want to substitute the decorator brush with a squeeze bottle, or cake decorator, to facilitate filling the mold designs.

filling the mini mold with chocolate

Partially Fill the mold

Pour the chocolate into the mold cavities, approximately 1/3 full.

Tap the mold onto the table to settle the chocolate, and remove any trapped air.

embed the oreo cookie

Embed the Oreo® Cookie

Press the Oreo® cookie into the chocolate, and center it in the mold cavity, horizontally and vertically.

As you press the Oreo® into the mold cavity, the chocolate will rise up around the sides, embedding the cookie, and leaving only the top uncovered.

top off the oreo with chocolate

Top Off the Mold

Pour the chocolate over the embedded Oreo®, completely filling the mold, and covering the cookie.

Tap the mold onto the table to settle the chocolate, and remove any trapped air.

scrape off excess chocolate

Level the Chocolate

If necessary, level the chocolate by scraping away the excess with a silicone spatula.

pop oreos out of the mold

Unmold Your Chocolate Covered Oreos®

After the chocolate has hardened, place the mold in the freezer for approximately 5-10 minutes. Be careful not to freeze the chocolate.

Turn the mold upside down and press on the back of the cavity to release the chocolate covered Oreo® from the mold.

Your completed chocolate covered Oreo® makes a unique and delicious party favor or gift!

Chocolate Moist S.E.A.

Bab pertama kena buat :-

  • 1 cawan serbuk coco vanhountan,
  • 1/2 cawan gula kaster,
  • 1 cawan air panas masak,
  • 1/2 cawan susu cair..

~semua yang kat atas ini nk di satu kn...mula2 letakan serbuk coco tu dlm periuk..pastu masuk gula..pastu curah air panas dan kacau rata..past...u tenggek atas dapur tuk api sederhana kecillll jee..sambil kacau lagi kasi coco tu rata betul..pastu dh rata dn npk mcm kilat tutup api..campurkan dgn susu cair dan kaco rata lagi..pastu biar jee kat c tu..;-)

Bab Kedua sediakan bahan2 ni :-

  • 1 buku butter (250 g..buttercup bulehh..farmcow pun bulleh asal 250g),
  • 2 cawan gula kaster,
  • 4 bijik telur ayam A (bukan itik tauu..:-P),
  • (2 cawan tepung gandum + 2 sudu teh baking powder~ diayak sbyk 3 kali) kena buat 3 kali jugakk..tak boleh tidak.. petuaa tuee..;-)..
  • 1 sudu teh esen vanilla...

Untuk adunan bab kedua tuee, caranya ....

  1. Mula2 lembutkan butter
  2. Pastu campurkan gula..maxerkan
  3. Kemudian masuk telur sebijik2..
  4. Pastu masukan esen vanilaa..maxerkan teruss..
  5. Dah tu masukan tepung yg telah diayak 3 kali tuee..berselang seli dgn coco yg kita dh pan...askan tadi tu..sampai habiss..
  6. Bila dah rata semua boleh laa bakar kat loyang pembakar yg telah digriskan dan letak kertas minyak atau masuk cup ..cup cake..
  7. Suhu oven 150'C api atas bawah dan kipas jugakk (klu oven berkipas-nanti kek masak rata cantikk..;-)..
  8. Bakar dlm 1 jam ++ teknik cucuk dgn lidi nak tahu dh masak ke lumm...tapi dia sgt2 moise..klu cup cake..dlm 45 minit...

Mustahak:

(Ksal bila dh betul2 sejuk baru kuarkan dari loyang ekk..sbb dia terlalu2 moistt..selalu kita biarkan satu hari baru kuarkan dari loyang..klu cup cake dh sejuk dh boleh deco fresh cream putar2 pstu letak cerry atau stwberry atau biskut oreo atas dia..pastu apa lagi..mknnn laa hehehe..smt mencuba ..;-)

· · Share · Delete

Roti Naik Zaharah

Bahan-Bahan

  • 500 gm High Protein Flour (tepung buat roti)
  • 3 sudu besar susu tepung (apa brand pun boleh , tomato suka Nespray)
  • 1 cawan gula kastor
  • 60 gm butter
  • 1 biji telur di pukul (sekadar bagi telur ni bersatu)
  • 1 peket yeast segera (brand mauripan pun boleh)
  • 1/2 camcateh garam
  • 200 - 250 ml air

s

Caranya

Kesemua bahan di atas campurkan ke dalam satu mangkuk dan di uli.

Griskan loyang (bukan loyang leper yek, guna yang tinggi) dengan butter

bulat2kan dan susun dalam loyang rapat bersentuhan.

Rehatkan sekejap dalam 15 - 20 minit, pastu bakar

Bakar dalam 15 hingga 20 minit (Cucuk ngan lidi macam Speechless Ever After ajar)

Suhu oven 150 - 160 celcius

Panas oven kena pandai sendiri sebab size oven berbeza

lebih kurang macam nilah hasilnya. Gambar hiasan yek, orang lainnyer
· · Share · Delete

    • Sal Tomato di halalkan untuk sesiapa sahaja nak tag nama sendiri..:)
      Tuesday at 9:24am · · 1 personLoading...
    • Sabar Sabariah gebu saja ni...Speechless Ever After mu buat ya..sbb mu suka mkn sambil tggk tv..:-D
      Tuesday at 9:25am · · 1 personLoading...
    • Sabar Sabariah kakSal Tomato susu anele pn boleh juga rasanya..on diet konon2nya..hahaaa
      Tuesday at 9:27am ·
    • Sal Tomato boleh ape sahaja, Nespray tu KSalnya favourite, boleh ratah lagi
      Tuesday at 9:29am · · 1 personLoading...
    • Sabar Sabariah hahahaa..terpulang pada citarasa sendiri ya..;-)
      Tuesday at 9:31am ·
    • Sal Tomato betul3X janji susu tu serbuk..:)
      Tuesday at 9:32am ·
    • Ridd Mall ♥ roti k Sal Tomato, hahaha .. jgn marah ...
      Tuesday at 1:45pm ·
    • Sal Tomato tak, tak marah you love the roti not me hehehehe
      Tuesday at 2:17pm · · 1 personLoading...
    • Ridd Mall sikit2 ada la, hahaha
      Tuesday at 2:52pm · · 1 personLoading...
    • Sabar Sabariah Bicara Hidayah baca ni jadi haru tuee..:-/
      Tuesday at 2:58pm ·
    • Sal Tomato hahaha Bicara Hidayah ingat Sal Tomato jual roti hahaha
      Tuesday at 2:59pm ·
    • Sal Tomato don't worry dia tak kisah pun..hehehe
      Tuesday at 3:00pm · · 1 personLoading...
    • Speechless Ever After lotiii...leh cuba buat laa w/end nii..Insya-allah..mekacih KakSal Tomato..len kali klu ada resepi yg senang2 share ekk..klu tak sempat nk buat..khazanah resepii kitaa betambah kehkehkehkehhhh...org kayooo resepiii...;-)
      Yesterday at 4:17am · · 1 personLoading...
    • Sal Tomato kumpul resepi untuk anak cucu....:D:D:D:D
      Yesterday at 7:29am · · 1 personLoading...
    • Speechless Ever After sempat ke ada cucu ekkk..cucu sedaraaa kn ekk...ngegeeeeee..Insya-Allahh..yg respi lagi satu tu apa KakSal Tomato..yg pakai kuaci laa..kai apa lagi ekk..keras ke tuhh..penat tak nk kunyahh..:-/ klu keras mcm unta pulak mkn kanggg...hihihihiii
      23 hours ago ·
    • Sal Tomato oh resepi yang satu lagi tu tak keras tapi crispy dan sedap sangat. Lebih sedap dari bepang. Caramel crisps ni tipis dan ber fibre. Paling senang atas dunia untuk membuatnya
      23 hours ago · · 1 personLoading...
    • Speechless Ever After kehkehkeh..nanti kita merisik kabar kat gambo dia ekk....mcm sedapp..tapi kuaci tu mahal tu KSal Tomato...
      23 hours ago ·
    • Sal Tomato memang mahal, pakai tak banyak , beli paket kecil sahaja boleh buat banyak kali
      22 hours ago ·
    • Sal Tomato Oh ya, kalau tak nak pakai bijirin tu boleh juga , hanya kepingan almond
      22 hours ago · · 1 personLoading...
    • Speechless Ever After tapi nanti mcm tak sedapp sbb xikut resepi diaaa...yg lagi satu tu apa ekk..yg start dgn 'Bett...." tak ingat..itu tue mcmm oat jee...kita tak tahu mende tu apa tu KSal Tomato..:-(
      22 hours ago ·
    • Sal Tomato Bienetta sejenis campuran glucose, susu tepung, vegetable oil boleh dibeli dekat kedai kek. KSal nak tanya untuk kek tu, kalau tak ada emulco coco boleh ke digantikan dgn serbuk koko ataupun chocolate emulco
      20 hours ago ·
    • Speechless Ever After heheh boleh jug KSal Tomatol....K Sal nk resepi Choc. moist cake takk..sedapp tau kSal..kita sukaa mkn tuee..:-)
      20 hours ago ·
    • Sal Tomato Kecil tapak tangan, apa2 yang besar ditadahkan, terima kasih banyak boleh juga, manalah tau boleh jadi buah tangan masa hari pertunangan anak KSal yang nombor dua tu nanti..:)
      20 hours ago ·
    • Speechless Ever After wokeyy..nanti ehh..dia sgt2 sedapp dan moist..moisttt..kita ingat duluu resepi dia ekk..takut tersilap ukruan gula pulak lagi..kehkehkehkehhh
      20 hours ago ·
    • Sal Tomato insyaAllah, KSal tunggu , tak yah rush, laptop tak lari, take your time ...:)
      20 hours ago ·
    • Speechless Ever After ok..nama dia..Choc Moist Cake..loyang 9X9 atau masukan dlm cup cake nya cup..:-D
      19 hours ago ·
    • Speechless Ever After
      bahan pertama : 1 cawan serbuk coco vanhountan, 1/2 cawan gula kaster, 1 cawan air panas masak, 1/2 cawan susu cair..~ ini nk di satu kn...mula2 letakan serbuk coco tu dlm periuk..pastu masuk gula..pastu curah air panas dan kacau rata..past...u tenggek atas dapur tuk api sederhana kecillll jee..sambil kacau lagi kasi coco tu rata betul..pastu dh rata dn npk mcm kilat tutup api..campurkan dgn susu cair dan kaco rata lagi..pastu biar jee kat c tu..;-)See More
      19 hours ago ·
    • Speechless Ever After kedua : 1 buku butter (250 g..buttercup bulehh..farmcow pun bulleh asal 250g), 2 cawan gula kaster, 4 bijik telur ayam A (bukan itik tauu..:-P), (2 cawan tepung gandum + 2 sudu teh baking powder~ diayak sbyk 3 kali) kena buat 3 kali jugakk..tak boleh tidak.. petuaa tuee..;-)..1 sudu teh esen vanilla...
      19 hours ago ·
    • Speechless Ever After
      tuk adun set kedua tuee..mula2 lembutkan butter pastu campurkan gula..maxerkan pastu masuk telur sebijik2..pastu masukan esen vanilaa..maxerkan teruss..pastu masukan tepung yg telah diayak 3 kali tuee..berselang seli dgn coco yg kita dh pan...askan tadi tu..sampai habiss..bila dah rata semua boleh laa bakar kat loyang pembakar yg telah digriskan dan letak kertas minyak atau masuk cup ..cup cake..suhu oven 150'C api atas bawah dan kipas jugakk (klu oven berkipas-nanti kek masak rata cantikk..;-)..bakar dlm 1 jam ++ teknik cucuk dgn lidi nak tahu dh masak ke lumm...tapi dia sgt2 moise..klu cup cake..dlm 45 minit...(Ksal bila dh betul2 sejuk baru kuarkan dari loyang ekk..sbb dia terlalu2 moistt..selalu kita biarkan satu hari baru kuarkan dari loyang..klu cup cake dh sejuk dh boleh deco fresh cream putar2 pstu letak cerry atau stwberry atau biskut oreo atas dia..pastu apa lagi..mknnn laa hehehe..smt mencuba ..;-)See More
      19 hours ago ·
    • Pipa Astell looks nice can u message me that in english please :) thanks
      17 hours ago · · 2 peopleLoading...
    • Sal Tomato I will Pipa just wait dear..:)

Marbled Cake

Marbled Cake

Kek Marble Speechless Ever After


Bahan-Bahannya:-

  • 250 g butter (apa2 je butter..buttercup kee..farmcow kee..tak kisah)
  • 250 g tepung kek blue key,
  • 250g gula kaster dan
  • 4 biji telur 'A"
  • Sedikit esen vanilla , klu nk rasa coco letak laa elmco coco..klu tak nk guna kaler2 mknan ada pink, kuning, hijauu..:-)

(Atas nasihat Sabar Sabariah, gula dikurangkan kepada 200g agar tidak terlau manis)

Cara2nya:.

  • Pukul butter + gula sampai kembng pakai hand mixer
  • Selepastu masuk telur sebijik2..
  • Kemudian letak esen vanila..
  • Bila dah sebati tuee..masukkan tepung dan terus mixerkan..dh siap..
  • Bagi2kan kebeberapa mangkuk untuk letak kaler2..
  • Selepastu griskan loyang dan ...letak kertas minyak..
  • Kemudian sudukan kler2 tu selang seli..

(klu Ksal nk kek Ksal moise sikit kan..Ksal campurkan adunan tadi tuee yg belum kaler2 ..dgn susu cair suku cawan susu cair..) pastu over panas dalm 150 "C..bakar dlm 45 minit /sejam..nk tahu masak ketidakk masa nk angkat tu cucuk dgn lidi sate..tggk melekat2 takk.klu tak melekat kat lidi tu..dh masak la tuee..hihihii..:-D

(Sedikit pesanan lagi dari Sabar Sabariah : "hehehee 200g sja ye KSal..nanti rasa dia sedang2 sja..klu nk tukar jadi cup cake..cuma masukkn dlm cup cake sja setengah penuh kemudian bakar dgn cup2 dia terus cuma 20~25 minit sja..Insya-Allah..:-D )

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

http://resepiogy.blogspot.com/ - LAYARILAH

TRIFFLES

Easy-peasy punya pudding !

Bahan : (saya buat 2 dish)

2 gulung swiss roll

1 tin buah-buahan campuran (fruit cocktail)

1 kotak agar-agar Nona (ikut suka perasa apa) + 2 cawan air

1 tin susu cair Ideal + 1 tin air (guna tin susu Ideal) + 5 sudu besar tepung custard + 4 sudu gula (ikut suka - suka manis, letak lebih, tak suka, kurangkan)

Cara :


Potong swiss roll dan atur dalam mangkuk. Tapiskan buah dalam tin, buah di simpan dan airnya di renjiskan pada kek.

Masukkan susu, tepung kastad yg dicampur dengan 1 tin air dalam periuk, jerang dan kacau sentiasa hingga masak.

Tuangkan pada kek.

Didihkan 2 cawan air, mendidih, masukkan agar-agar. Kacau rata dan tutup api. Tuangkan pada kek dan taburkan fruit cocktail

Siap ! Sedap dimakan selepas disejukkan semalaman.
RESEPI POPCORN CHICKEN
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 1 keping dada ayam@peha ayam tanpa tulang - potong dadu
  • *2 sudu besar tepung serbaguna @ tepung rempah ayam
  • *1 sk serbuk lada sulah
  • *1 sk serbuk kari @ rempah lain yg digemari - resepi asal secret herb
  • *sedikit garam dan gula
  • *1/2 sk serbuk bawang/onion powder - hana parut bwg putih 1 ulas
  • *1-2 biji putih telur - hana guna satu biji telur
  • *1-2 sb susu segar
  • 3/4 cawan breadcrumbs
  • olive oil utk spray - jika bakar gune oven
  • lada hitam kasar @ garam - utk taburan selepas goreng
Cara-cara
  • Gaul ayam dengan bahan bertanda * sebati. Perap sebentar. Cara masak boleh pilih kaedah di bawah. hana guna kaedah satu.
  • Kaedah satu : Masukkan breadcrumbs ke dalam plastik bersih/ziplock. Masukkan ayam perap tadi dan goncang2kan sehingga ayam bersalut sepenuhnya dengan breadcrumbs. Panaskan minyak. Goreng hingga keemasan.
  • Kaedah dua : Spray baking tray dengan minyak zaitun.. letakkan ayam perap tadi. Spray lagi minyak ke atas ayam. Bakar suhu 475°F selama 5 minit. Kemudian balikkan ayam.. dan sambung bakar lagi 5-7min atau sehingga masak.
  • Kaedah tiga : Perap ayam dengan lada sulah, garam dan gula, serbuk onion, serbuk kari.. Golek2kan ayam dengan tepung serbaguna. Kemudian celupkan ayam ke dalam campuran telur dan juga susu segar. Kemudian g0lek2kan pula ke dalam mangkuk breadcrumbs. Untuk coating yang agak tebal ulangi proses menyalut telur dan juga breadcrumbs. Goreng dengan minyak panas hingga keemasan.
  • Kaedah empat : Jika tak nak salut breadcrumbs, selepas perap goreng terus ayam hingga masak.
  • Apabila dah masak, taburkan dengan serbuk lada hitam kasar dan juga garam jika suka.Hidangkan dengan sos kegemaran.

Bahan-bahan
  • 6 cawan tepung gandum - guna tepung roti
  • 1 ¾ cawan susu cair/ susu segar
  • ¾ cawan gula halus
  • 1 paket (11 gm) yis
  • 3 biji telur
  • ¼ cawan mentega, dicairkan - guna marjerin sama ngan kak.suzi
  • sedikit pewarna kuning

Cara-cara
  • Campurkan susu cair/ susu segar, telur, gula dan yis. Kacau sehingga sebati dan biar yisnya berbuih sedikit.
  • Kemudian campurkan mentega yang telah dicairkan dan sedikit pewarna kuning.
  • Masukkan tepung kedalam bread machine dan uli sehingga ia menjadi doh yang lembut dan sebati.
  • Perapkan adunan sehingga ia naik dua kali ganda. Bila adunan telah naik dua kali ganda tumbuk doh dan uli lagi.
  • Kemudian ambil setiap doh adunan seberat 80 gram dan bentukkan bulat.(hana timbang 50g je)
  • Sapukan loyang bulat dengan mentega dan susun doh yang telah dibulatkan ke dalam loyang.
  • Perap lagi doh sehingga ia naik dua kali ganda. Setelah doh naik letakkan sedikit mentega diatas doh roti. Bakar dalam ketuhar pada suhu 160 – 170’C selama 20 minit sehingga ia kekuningan.

Rempeyek Indonesia

Lasagna by Striving Muslimah

Beef Lasagne Recipe


This lasagne consists of layers of rich meat sauce, creamy cheese sauce and tender pasta topped with a layer of golden melted cheese. We think it tastes even better reheated the next day.

The cheese sauce can be prepared while the meat sauce is simmering.

Preparation time: about 1 hour and 15 minutes

Serves about 8-10.

We use a 20ml tablespoon and 250ml measuring cup for all of our recipes.

Meat Sauce
1 tablespoon (20ml) oil
1 large (about 200g) onion, peeled and finely chopped
100g shortcut bacon, finely chopped
750g lean beef mince
2 medium garlic cloves, peeled and crushed
100g (4 tablespoons) tomato paste
800g canned diced or crushed tomatoes
125ml (1/2 cup) red wine
1 teaspoon dried oregano leaves
1/2 teaspoon dried basil leaves
1 bay leaf
Salt and pepper, to taste

Cheese Sauce
90g butter
75g (1/2 cup) plain flour
800ml (3 cups + 2 1/2 tablespoons) milk
1/2 teaspoon ground nutmeg
65g (2/3 cup, firmly packed) grated parmesan cheese
Salt and pepper, to taste

Pasta
250g packet dry instant lasagne sheets (you probably won't need the full packet: the amount needed will depend on the measurements of your baking dish)

Cheese Topping
60g (1/2 cup, very firmly packed) grated mozzarella cheese
60g (1/2 cup, very firmly packed) grated tasty cheddar cheese

Meat Sauce
Heat oil in a very large saucepan over medium-high heat. Add onion and bacon and cook, stirring occasionally, for about 5 minutes, or until onion has softened.

Increase heat to high and add mince and garlic to the pan. Break up mince by mashing with a fork until no large clumps remain. Continue cooking, stirring occasionally, until all of the mince has changed colour.

Add tomato paste, diced tomatoes, red wine, oregano, basil and bay leaf to mince mixture and stir until combined.

Once the mixture boils, reduce heat to about medium-low so that the mixture is simmering. Simmer, uncovered, for about 40 minutes, stirring occasionally. The meat sauce should be moist but not watery.

Discard the bay leaf. Season meat sauce with salt and pepper.

Cheese Sauce
Melt butter in a large saucepan over medium-low heat. Stir flour into melted butter and cook for 2-3 minutes, stirring constantly, until mixture bubbles. © exclusivelyfood.com.au

Remove saucepan from the heat. Add milk very gradually, stirring or whisking constantly.

When all of the milk has been added and the sauce is smooth, return the saucepan to medium-high heat. Cook, stirring constantly, for about 7 minutes, or until sauce thickens. Remove from heat.

Add nutmeg and parmesan cheese to sauce and stir until well combined. Season to taste with salt and pepper.

Assembly
Preheat oven to 180 degrees Celsius (we have the fan switched off).

You will need a 3.25 litre (13 cup) capacity rectangular ovenproof dish. Use a dish that is about 6.5cm deep.

Spread about 1/2 cup of the cheese sauce over the base of dish. This thin layer of sauce will help prevent the pasta from sticking to the base of the dish. Completely cover the sauce with a single layer of lasagne sheets, cutting or breaking the sheets to fit the shape of the dish.

Spread one third of the meat sauce over the lasagne sheets.

Cover meat sauce with one third of the remaining cheese sauce. Top with another layer of lasagne sheets. Spread half the remaining meat sauce over the pasta. Spread half the remaining cheese sauce over the meat sauce. Cover cheese sauce with a layer of pasta. Spread with remaining meat sauce then remaining cheese sauce. Sprinkle with combined mozzarella and tasty cheese.

Cover lasagne with foil and bake for 30 minutes. Remove foil and bake for a further 15 to 30 minutes, or until cheese is golden and pasta is tender. Remove lasagne from the oven and set aside for 10 minutes to allow the lasagne to firm up slightly before cutting and serving.

Store lasagne in the refrigerator or freezer

BAKE POTATO & CHEESE FRITTATA @ Dapur Mat Gebu


Benda ni agak baru juga bagi mat, maklumlah kami biasa bedal resipi local dan more to asian taste sahaja...Mula2 tengok resipi kat dapur kak ummi...pas tu semalam merayau2 tak tentu hala kat dapur kak jun, nampak lagi, tapi dia boh dalam ramekin...manyakkk cute woooooo!!!

Jadi mat pun buat juga dalam ramekin ala2 datin jun..ahak kita pinjam idea lah ni (bukan tiru ekk!!)...resipi seperti dibawah, mat cuma buat 1/2 resipi saja....Malas nak tulis laa, kita "kopi paste" kak jun nya jelahh....hehehe terima kasih!!!

Bahan-Bahannya :-)
4 biji kentang sederhana besar (800 gm)
4 biji telor - pukul sikit
1/2 cawan cincangan daging (boleh ganti dgn sosej)
1 biji tomato - dadu
2 labu bawang besar (sederhana) - hiris nipis
1 sudu besar hirisan daun parsley /daun sup n bawang
1 cawan parutan cheddar cheese

Cara Membuat :-)
Preheat oven pada suhu 180 C dan griskan loyang 7 x 7 x 3 cm (jun guna ramekin..)Parut kentang, dan perah buang sikit airnya. Campurkan semua kentang, telor, sausage, tomato, bawang, daun sup/parsley dan separuh parutan cheese. Gaul rata dan tuangkan ke dalam loyang. Tabur rata lebihan parutan cheese tadi. Bakar selama 40 minit atau sehingga kekuningan. Sejukkan dan potong untuk hidangan bersama sos cili dan mayonis.